Organizace MAS Vladař o.p.s.

Místní akční skupina Vladař

Území MAS Vladař

Cesta: Území MAS Vladař /

Zajímavosti z území MAS Vladař

Největší slavnosti chmele v EU - Žatecká dočesná (vice info: www.docesna.cz)

Historické město s nejmenším počtem obyvatel ČR - Z historických (bývalých) měst měl nejméně obyvatel Rabštejn nad Střelou a je tak považován za nejmenší české historické město. Žilo zde pouze 25 obyvatel. Dnes je již ale součástí města Manětín.

Nejkratší jednokolejný železniční tunel ČR - Nejkratším provozovaným jednokolejným tunelem v ČR je Žutický na trati z Rakovníka do Bečova nad Teplou. Jeho délka je 25 m a byl otevřen v roce 1898.

Nejstarší a největší anglický park v ČR - Nejstarší a největší anglický park na našem území založil u zámku Krásný Dvůr Jan Rudolf Černín mezi roky 1783-93. Jeho rozloha je téměř 100 ha a doplňuje ho několik romantický staveb jako například Gotický templ, Čínský pavilon nebo Obelisk. Nejvýznamějším stromem v parku (i když dnes již jen torzem) je údajně až 1000 let starý Goethův dub.

2. největší synagoga ČR - synagoga v Žatci je 2. největší synagogou České republiky. Synagoga pochází z roku 1872. Byla postavena v eklektickém stylu s maurskými a byzantskými prvky. Synagogu v dražbě koupil umělecký fotograf Daniel Černý a od roku 2013 ji otevřel veřejnosti. Synagoga je používána pro výstavní a koncertní účely.

Nejdelší sypaná přehradní hráz ČR - Nejdelší sypanou hráz v ČR má vodní nádrž Nechranice. Svoji délkou 3280 m je nejdelší hrází tohoto typu ve střední Evropě. Nechranická přehrada leží na řece Ohři, vybudována byla v letech 1961-68 a rozloha 1338 ha ji řadí na páté místo mezi českými přehradami.

Nejnižší průměrné roční srážky v ČR - Nejsušším místem v ČR je dlouhodobě obec Libědice v okrese Chomutov. Průměrně zde ročně spadne pouze 410 mm srážek, přičemž průměrný roční úhrn srážek v celé republice je zrhuba 600 - 800 mm. Oblast leží ve srážkovém stínu Krušných hor.

Největší vojenský újezd ČR - Vojenský újezd Hradiště, ležící severovýchodně od Karlových Varů v Doupovských horách, má rozlohu 331 km2 a je tak největším vojenským újezdem České republiky. Vojenský újezd byl založen v roce 1953 pro potřeby obrany západní hranice republiky. V lednu 2015 má dojít ke snížení rozlohy vojenského újezdu o 15% dosavadního území.

Keltské oppidum Vladař - Stolová hora Vladař je místo přímo stvořené pro opevněné hradiště. Předpokládá se, že zde Keltové vystavěli oppidum, které bylo mocenským protějškem oppida na Závisti. Vladař byl po výzkumu v 19. století zařazen také mezi významná pravěká hradiště.

Nejužší ulička ČR - Katova ulička v Kadani je nejužší pojmenovanou uličkou v České republice. Ve svém nejužším místě měří pouhých 66,1 cm. Vznikla společně s tzv. Katovou brankou na počátku 14. století. Sloužila jako odpadní stoka i rychlá spojnice mezi hradbami a městským centrem.

Aktuality k tématu Zajímavosti z území MAS Vladař:

© MAS Vladař 2016